# 2021 届高三英语模拟试题分类选编·名校专辑(浙江卷)24 2020 年 12 月 · 概要写作

1. (2020·浙江湖州中学高三月考)阅读下面短文,根据其内容写一篇 60 词左右的内容概要。

Which is more environmentally friendly, paper or plastic? There was a time when a trip to the supermarket in the United States often ended with a simple question from the cashier: "Paper or plastic?" The customers knew it means "Which type of bag would you choose?"

While all types of bags have some influence on the environment, it has long been supposed that paper bags are kinder. They are made from a renewable source, break down easily, burn without giving off thick smoke and can be recycled. However, the producing process behind paper bags uses more energy than that of plastic ones.

Studies show that paper bag production requires four times as much energy as plastic bag production. And the amount of water used to make them is twenty times higher. Besides, the influence on forests is very serious. It takes about fourteen million trees to produce ten billion paper bags, which happens to be the number of bags used in the United States yearly. In terms of recycling, the idea that paper bags are more environmentally friendly than plastic ones can be quickly discarded. Research shows it requires about98%less energy to recycle plastic than it does paper.

Even though paper bags might be more harmful than plastic ones, plastic still seems to be considered by governments as the more harmful of the two. In Ireland, for example, a tax has been introduced to discourage the use of plastic bags. People have to pay 22 cents for every plastic bag, and as a result, their use has dropped quickly. There's no doubt that it makes more sense to reuse these bags. However, we don't seem to be doing that at present. That may be because they fall apart quickly. If so, cloth bags are a better choice, but still, their production also has a bad influence on the environment. So what to do? How should we answer the question of "Paper or plastic?"It seems that we first need to ask ourselves one more general question: "What can I do to help the environment?"

#### 【答案】

Paper bags have long been thought to be more environmentally friendly than plastic ones because of the renewable advantage. But researches argue/indicate that paper bags may consume more energy. Since more water is used to produce paper bags and huge numbers of trees are cut down to make paper bags, we are reminded to think of more ways to protect the environment.

# 【分析】

本文是一篇说明文。本文将纸袋和塑料袋进行了一系列的对比,发现纸袋并不环保。众所周知,塑料袋对环境的危害很大,而可循环利用的布袋子则是一个更好的方法,但布袋的生产制作也不免对环境造成影响,最后作者提出一个问题:我们该如何保护环境?

## 【详解】

## 1 要点摘录

- ①While all types of bags have some influence on the environment, it has long been supposed that paper bags are kinder.
- ②They are made from a renewable source, break down easily, burn without giving off thick smoke and can be recycled.
- ③Studies show that paper bag production requires four times as much energy as plastic bag production.
- 4 The amount of water used to make them is twenty times higher.
- ⑤It takes about fourteen million trees to produce ten billion paper bags.
- ⑥It seems that we first need to ask ourselves one more general question:"What can I do to help the environment?"
- 2.缜密构思将第1、2两个要点进行重组,将第4、5两个要点进行整合。
- 3. 遣词造句

Paper bags have long been thought to be more environmentally friendly than plastic ones because of the renewable advantage.

Researches argue/indicate that paper bags may consume more energy.

More water is used to produce paper bags and huge numbers of trees are cut down to make paper bags.

We are reminded to think of more ways to protect the environment.

#### 【点睛】

[高分句型 1] Paper bags have long been thought to be more environmentally friendly than plastic ones because of the renewable advantage.运用比较级形式对原文第一段和第二段进行了概括。其中现在完成时的被动语态表达高级。

[高分句型 2]: But researches argue/indicate that paper bags may consume more energy. 用 that 引导宾语 从句对第四段进行了概括,表达高级。

2. (2020·浙江湖州中学高三月考)阅读下面短文,根据其内容写一篇 60 词左右的内容概要

From the health point of view, we are living in a wonderful age, immunized from birth against many of the most dangerous diseases and freed from the once deadly illnesses thanks to modern drugs and surgery. But though the possibility of living a long and happy life is greater, every day we witness the unbelievable killings of men, women and children on the roads. It is a never-ending battle which man is losing against the car. Thousands of people the world over are killed each year and we are quietly sitting back and letting it happen.

It has been rightly said that when a man is sitting behind a steering wheel, his car becomes the extension of his personality. There is no doubt that the car often brings out a man's very worst qualities. People who are normally quiet and pleasant may become unrecognizable when they are behind a wheel. All their hidden frustrations and disappointments seem to be brought to the surface by the act of driving.

The surprising thing is that society smiles gently on the driver and seems to forgive his behavior. Everything is done for his convenience. Cities are allowed to become almost uninhabitable (不宜居住的) because of heavy traffic; towns are made ugly by huge car parks; the countryside is ruined by road

networks; and the mass annual deaths becomes nothing but a number, to be conveniently forgotten.

It is high time rules were created to reduce this senseless waste of human life. Here are a few examples of some of the things that might be done. The driving test should be standardized and made far more difficult than it is; all vehicles should be put through strict tests for safety; present drinking and driving laws should be made much stricter; maximum and minimum speed limits should be required on all roads. These measures may sound strict. But surely nothing should be considered as too severe if it results in reducing the annual loss of human life. After all, the world is for human beings, not cars.

## 【答案】

Despite the fact that we are now living a healthy life, we should in no case ignore car accidents which kill a shockingly large number of people annually. The reasons for the tragedies are drivers' disrespect for human life and society's tolerance for their selfish behavior. To try to avoid such a meaningless waste of human life, severe measures concerning drivers, vehicles and traffic laws and rules should be taken immediately.

#### 【分析】

本文是一篇议论文。由机动车带来的事故给社会带来了巨大的伤亡和伤害,文章认为导致这一悲剧的原因是车辆驾驶员对生命的不尊重以及社会对司机的容忍。最后给出了一系列严格的建议措施。

## 【详解】

## 1.要点摘录

- 1. From the health point of view, we are living in a wonderful age.
- ②. Thousands of people the world over are killed each year and we are quietly sitting back and letting it happen.

- ③.It has been rightly said that when a man is sitting behind a steering wheel, his car becomes the extension of his personality.
- 4. The surprising thing is that society smiles gently on the driver and seems to forgive his behavior.
- ⑤.It is high time rules were created to reduce this senseless waste of human life.
- ⑥. The driving test should be standardized and made far more difficult than it is;
- 7. All vehicles should be put through strict tests for safety;
- ®.Present drinking and driving laws should be made much stricter;
- (9). Maximum and minimum speed limits should be required on all roads.
- 2.缜密构思将第 1、2 两个要点进行重组;将第 3、4 两个要点进行整合重组;将第 5、6、7、8、9 五个要点进行整合重组。

#### 3. 遣词造句

- ① Despite the fact that we are now living a healthy life, we should in no case ignore car accidents which kill a shockingly large number of people annually.
- ② The reasons for the tragedies are drivers' disrespect for human life and society's tolerance for their selfish behavior.
- ③ To try to avoid such a meaningless waste of human life, severe measures concerning drivers, vehicles and traffic laws and rules should be taken immediately.

## 【点睛】

[高分句型 1]: Despite the fact that we are now living a healthy life, we should in no case ignore car accidents which kill a shockingly large number of people annually. 运用一个复杂的主从复合句对原文第一段进行了概括。that 引导的同位语从句概括了第一句的内容,which 引导的定语从句概括了第二、三句的内容。主句"we should in no case ignore car accidents"则对最后一句的观点进行合理转化。

[高分句型 2]: To try to avoid such a meaningless waste of human life, severe measures concerning drivers,

vehicles and traffic laws and rules should be taken immediately.一个复杂的简单句概括了原文最后一段的所有内容。首先,用不定式作目的状语概括了第一句的内容;其次,用现在分词结构"concerning drivers, vehicles and traffic laws and rules"作后置定语修饰"severe measures"概括了本段剩余的全部内容。